Tomaat groente of fruit

Is een tomaat groente of fruit?

De vraag ‘is een tomaat groente of fruit?’ is een veel gestelde vraag. Bij Tommies kijken we vooral praktisch naar de discussie. Groente en fruit lijken veel op elkaar. Ze zijn allebei gezond want er zitten vitamines, vezels, mineralen en andere gezonde stofjes in. Die helpen je om fit te blijven en beschermen jouw gezondheid. Door veel verschillende soorten groente en fruit te eten, weet je zeker dat je al die goede voedingsstoffen binnen krijgt. Dus voordat we de vraag ‘is een tomaat groente of fruit?’ beantwoorden, is dit de belangrijkste conclusie:

Of een tomaat nu groente of fruit is, de snoeptomaatjes van Tommies zijn met zekerheid gezond! En lekker: uit onderzoek komen de rode Tommies snacktomaatjes als kwalitatief beste uit de test!

De verwarring rondom tomaat als groente of fruit

Waarom stellen we onszelf nog steeds de vraag ‘is een tomaat groente of fruit?’, waar komt deze verwarring vandaan? Fruit is de verzamelnaam voor suikerhoudende eetbare vruchten. Groente is de verzamelnaam voor alle andere eetbare delen van planten. In het dagelijks gebruik wordt de tomaat vaak als groente gezien, maar toch eten we enkel de vrucht. Hier ontstaat de verwarring. Is een tomaat nu groente of fruit? Het antwoord op deze vraag hangt af vanuit welk oogpunt je naar de discussie kijkt. Lees hieronder alle standpunten en antwoorden binnen de discussie of tomaten groente of fruit zijn.

De geschiedenis: tomaat is een groente

De vraag ‘is een tomaat groente of fruit?’ is een vraag van alle tijden. In Amerika is de eeuwenlange discussie zelfs door het gerechtshof beslist. In 1983 besloot het Hooggerechtshof dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente moest worden beschouwd. De rechtszaak werd aangespannen door een importeur die weigerde om importbelasting te betalen over zijn tomaten. Destijds werd er over groente wel belasting betaald en over fruit niet. Helaas voor de importeur besloot de rechter dat tomaten als groenten moesten worden gezien. Door sommige mensen wordt dit gezien als het definitieve antwoord op de vraag ‘is een tomaat groente of fruit?’.

Taalkundig en cultureel

Binnen de Nederlandse taal is de definitie van groente: ‘plantaardig voedsel voor de mens, als gewas of als spijs’. De definitie van fruit is: ‘voedsel, bestaande uit eetbare vruchten’. Tomaten lijken hier in allebei de definities te passen. Het is ook interessant om naar de definitie van vrucht te kijken. Dat wordt omschreven als: ‘het uitgegroeide vruchtbeginsel van een plant’. Is tomaat dan groente of fruit? Taalkundig kan de tomaat zowel worden gezien als groente, fruit én vrucht.

Vanuit cultureel standpunt wordt er gekeken naar hoe we in de loop der jaren gewend zijn om over tomaten te praten. Spreken we over tomaten als groente of fruit? En hoe gaan we in het dagelijkse leven met tomaten om? Vanuit cultureel oogpunt kunnen we de tomaat zien als een groente. We spreken vaker over een tomaat als groente dan fruit. In de supermarkt liggen de tomaten meestal op de groenteafdeling, tussen de andere groenten.

In de tuinbouw is tomaat een groente

Hoe wordt er in de tuinbouw gekeken naar de vraag ‘is een tomaat groente of fruit?’. In de tuinbouw wordt de groenteteelt en fruitteelt op de volgende manier ingedeeld:
– Alles wat aan een kruidachtige plant groeit is groente
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit.

Binnen de tuinbouw wordt de tomaat daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Tomaten groeien namelijk aan een kruidachtige plant en niet aan een houtachtige plant.

Een andere tuinbouwkundig argument dat een tomaat groente is en geen fruit, is dat tomaat aan eenjarige planten groeit. Bij groenteteelt gaat de plant verloren bij het gebruik. Dit is ook bij tomaten het geval.

Plantkundig gezien is tomaat een vrucht

Zowel groente als fruit zijn geen plantkundige termen. Fruit is altijd een vrucht of een schijnvrucht van een plant, terwijl groenten kunnen duiden op alle eetbare delen van een plant. Plantkundig gezien vallen vruchten, bloemen, bladen of stengels allemaal onder de groenten. Binnen de plantkunde kun je een tomaat dus het beste omschrijven als vrucht, in plaats van fruit of groente.

Culinair: tomaten zijn groenten

In de keuken wordt er een verschil gemaakt tussen groente en fruit op basis van wanneer je het eet:
– Alles wat gegeten wordt als voorgerecht of hoofdgerecht is groente
– Alles wat gegeten wordt als nagerecht is fruit

Is een tomaat dan groente of fruit? Hoewel de snoeptomaatjes van Tommies op elk moment gegeten kunnen worden, gebruiken we tomaten overwegend bij voor- en hoofdgerechten. Uit culinair oogpunt is de tomaat daarom duidelijk een groente.

Is een tomaat groente of fruit? Het antwoord van Tommies

Zoals we in het begin al stelden, gaat het Tommies vooral om de gezonde voedingsstoffen van tomaat: of we het nu groente of fruit noemen. Hierboven is te lezen dat de discussie over tomaat als groente of fruit uit veel oogpunten te bekijken is. Daarom is er een prachtige term uitgevonden voor onze lekkere en gezonde snackproducten: vruchtgroenten!

Vragen of opmerkingen? Wij staan voor je klaar

info@tommies.nl
0174 61 25 20
tommiessnackgroenten

De Tommies nieuwsbrief, boordevol gezonde tips & informatie

Deel de vrolijke kant van gezondheid.

Volg
ons