Komkommer groente of fruit

Is komkommer groente of fruit?

De vraag ‘is komkommer groente of fruit?’ wordt vaak gesteld. Bij Tommies kijken we vooral vanuit gezondheidsoogpunt naar het antwoord op deze vraag. Groente en fruit hebben veel gezonde eigenschappen gemeen. Ze zijn allebei gezond vanwege de vitamines, vezels, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen. Die helpen je om fit te blijven en beschermen jouw gezondheid. Door veel verschillende soorten groente en fruit te eten, zorg je ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Voordat we de vraag ‘is komkommer groente of fruit?’ beantwoorden, geven we daarom eerst onze belangrijkste conclusie:

Of een komkommer nu groente of fruit is, de snackkomkommers van Tommies zijn met zekerheid gezond!

Waarom vragen we ons af of komkommer groente of fruit is?

Hoe komt het dat we ons de vraag ‘is komkommer groente of fruit?’ stellen, waar ontstaat deze verwarring? Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten die suiker bevatten. Groente is de verzamelnaam voor alle andere eetbare delen van een plant. Ondanks dat je van komkommer enkel de vrucht eet, zien we het in ons dagelijks gebruikt als een groente. Dit zorgt voor de verwarring. Is een komkommer nu groente of fruit? Het antwoord op die vraag kan verschillen, afhankelijk vanuit welk oogpunt je naar deze discussie kijkt. Lees hieronder de taalkundige, culturele, tuinbouwkundige, plantkundige en culinaire standpunten over de vraag ‘is komkommer groente of fruit?’.

Het taalkundige en culturele antwoord

De definitie van groente in de Nederlandse taal is: ‘plantaardig voedsel voor de mens, als gewas of als spijs’. Fruit heeft de volgende definitie: ‘voedsel, bestaande uit eetbare vruchten’. In dit opzicht lijken komkommer in beide definities te passen. Het is daarom ook interessant om te kijken naar de definitie van vruchten. Vruchten worden omschreven als: ‘het uitgegroeide vruchtbeginsel van een plant’. Is komkommer dan groente of fruit? Taalkundig kunnen we de komkommer indelen als groente, fruit én vrucht.

Hoe zijn we vanuit cultureel oogpunt in de loop der jaren gewend om over komkommers te praten? Praten we over komkommer als groente of fruit? En hoe gaan we om met komkommers? We spreken over komkommers overwegend als groente. En in de supermarkt vinden we komkommers meestal terug op de groenteafdeling, tussen anderen groenten. Vanuit cultureel oogpunt zien we de komkommer dus als groente.

Tuinbouwkunde: komkommer is een groente

Hoe wordt er in de tuinbouw gekeken naar de vraag ‘is komkommer groente of fruit?’. De indeling van groenteteelt en fruitteelt binnen de tuinbouw is als volgt:
– Alles wat aan een kruidachtige plant groeit is groente
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit.

Komkommers groeien niet aan een houtachtige plant, maar aan een kruidachtige plant. Daarom wordt de komkommer als groente gezien.

Een ander tuinbouwkundig argument is dat bij groenteteelt de plant verloren gaat bij het gebruik. Een komkommer groeit aan een eenjarige plant, daarom wordt het gezien als een groente.

Plantkunde: Is komkommer groente, fruit of een vrucht?

Groente en fruit zijn beide geen plantkundige termen. Fruit is vrucht of schijnvrucht van de plant, groenten zijn alle eetbare delen van de plant. Binnen de plantkunde kunnen vruchten, bloemen, bladen of stengels allemaal gezien worden als groenten. De beste omschrijving voor komkommers binnen de plantkunde is uiteindelijk niet fruit of groente, maar vrucht.

Culinair gezien is een komkommer groente

In de keuken wordt er een verschil gemaakt tussen groente en fruit op basis van wanneer je het eet:
– Alles wat gegeten wordt als voorgerecht of hoofdgerecht is groente
– Alles wat gegeten wordt als nagerecht is fruit

Is komkommer dan groente of fruit? De snackkomkommer van Tommies kun je op elk moment van de dag eten, maar meestal eten we komkommer tijdens het voorgerecht of hoofdgerecht. Culinair gezien zijn komkommers daarom duidelijk een groente.

Is komkommer groente of fruit? Het antwoord van Tommies

Of we het nu groente of fruit noemen, bij Tommies focussen we ons vooral op de gezonde voedingsstoffen van komkommers. Zoals in dit artikel is te lezen kent de discussie ‘is komkommer groente of fruit’ veel verschillende invalshoeken. Daarom hebben wij een mooie term voor onze lekkere en gezonde snackproducten: vruchtgroenten!

Vragen of opmerkingen? Wij staan voor je klaar

info@tommies.nl
0174 61 25 20
tommiessnackgroenten

De Tommies nieuwsbrief, boordevol gezonde tips & informatie

Deel de vrolijke kant van gezondheid.

Volg
ons