Paprika groente of fruit

Is paprika groente of fruit?

De vraag ‘is paprika groente of fruit?’ is een veel voorkomende vraag. Tommies kijkt op praktische wijze naar deze vraag. Groente en fruit hebben erg veel met elkaar gemeen. Ze zijn allebei gezond, omdat ze veel vitamines, vezels, mineralen en andere gezonde stofjes bevatten. Dit helpt je om fit te blijven en beschermt de gezondheid. Het eten van veel verschillende soorten groente en fruit zorgt ervoor dat je veel voedingstoffen binnenkrijgt. Het belangrijkste antwoord op de vraag ‘is paprika groente of fruit?’ is daarom:

Of een paprika nu groente of fruit is, het is met zekerheid gezond! De snoeppaprika’s van Tommies zijn daarom een makkelijk én gezond tussendoortje in een verantwoord voedingspatroon.

Paprika als groente of fruit, waar komt de verwarring vandaan?

Waarom wordt de vraag ‘is paprika groente of fruit?’ gesteld, waar ontstaat deze verwarring? Fruit is de verzamelnaam voor suikerhoudende eetbare vruchten. Groente is de verzamelnaam voor alle andere eetbare delen van een plant. Van paprika eten we alleen de vrucht, maar toch wordt de paprika in het dagelijks gebruik vaak als een groente gezien. Hier komt de verwarring vandaan. Is een paprika nu groente of fruit? Vanuit allerlei oogpunten kunnen er verschillende antwoorden op deze vraag worden gegeven. Lees hieronder de standpunten en antwoorden in de discussie of paprika groente of fruit is.

Het taalkundige en culturele standpunt

Dit zijn de definities van groente, fruit en vrucht binnen de Nederlandse taal:
– Groente: ‘plantaardig voedsel voor de mens, als gewas of als spijs’
– Fruit: ‘voedsel, bestaande uit eetbare vruchten’
– Vrucht: ‘het uitgegroeide vruchtbeginsel van een plant’

Is paprika groente of fruit, uitgaande van deze twee definities? Paprika’s passen in alle drie de definities en kunnen taalkundig zowel als groente, fruit en vrucht worden gezien.

Binnen onze cultuur wordt paprika gezien als een groente. We zijn in de loop der tijd gewend geraakt om over paprika’s te praten als groenten. Bovendien liggen paprika’s in de supermarkt meestal op de groenteafdeling, tussen andere groenten. Uit cultureel oogpunt zien we de paprika dus als groente, en niet als fruit.

Uit tuinbouwkundig oogpunt is paprika een groente

Wat is het tuinbouwkundige antwoord op de vraag ‘is paprika groente of fruit?’. Het onderscheid tussen groente en fruit binnen de tuinbouw is als volgt:
– Alles wat aan een kruidachtige plant groeit is groente
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit

Binnen de tuinbouw wordt paprika daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Paprika’s groeien namelijk aan een kruidachtige plant.

Een andere tuinbouwkundig argument dat paprika een groente is, is dat een paprika aan een eenjarige plant groeit. Bij groenteteelt gaat de plant verloren bij het gebruik. Dit is ook bij paprika’s het geval.

Plantkundigen zien paprika als een vrucht

Groente en fruit zijn beide geen plantkundige termen. Binnen de plantkunde is de definitie van fruit ‘een vrucht of een schijnvrucht van een plant’ De definitie van groente is ‘alle eetbare delen van een plant’. Plantkundig gezien vallen vruchten, bloemen, bladen of stengels allemaal onder de groenten.  Binnen de plantkunde kun je paprika dus het meest specifiek omschrijven als vrucht, in plaats van fruit of groente.

Culinair is paprika een groente

Vanuit culinair oogpunt wordt alles wat als voorgerecht of hoofdgerecht wordt gegeten gezien als groente. Fruit wordt volgens het culinaire begrip alleen gegeten als nagerecht. Is paprika dan groente of fruit? De snackpaprika’s van Tommies kunnen op elk moment van de dag worden gegeten, maar paprika wordt in het algemeen overwegend gebruikt bij voor- en hoofdgerechten. Uit culinair oogpunt is de paprika daarom duidelijk een groente.

Is paprika groente of fruit? Het antwoord van Tommies

Zoals eerder gesteld, gaat het Tommies vooral om de gezonde eigenschappen van onze snoeppaprika’s: of we het nu groente of fruit noemen. Hierboven is te lezen dat de discussie over paprika als groente of fruit uit veel oogpunten te bekijken is. Daarom hebben wij zelf een prachtige term uitgevonden voor onze lekkere en gezonde snackproducten: vruchtgroenten!

Vragen of opmerkingen? Wij staan voor je klaar

info@tommies.nl
0174 61 25 20
tommiessnackgroenten

De Tommies nieuwsbrief, boordevol gezonde tips & informatie

Deel de vrolijke kant van gezondheid.

Volg
ons